Jestem wegetarianinem… Co mogę zjeść?!
Nie jestem wegetarianką. Jednak wiem, że wiele takich osób przyjeżdża do Ellady i pyta, co może zjeść w kraju w którym króluje gyros czy jagnięcina… Grecy, kiedy słyszą, że nie jesz mięsa, zaczynają się krzywić, jakby była to największa zbrodnia na świecie. Ale jak to można nie jeść mięsa? Kobietom jeszcze to wybaczają, ale mężczyzn uważają co najmniej za dziwaka.. Ja postanowiłam wegetarianom pomóc. W Grecji też możecie się najeść i to całkiem dobrze! 😀 Poniżej podaję propozycje dań, których możecie spróbować. Zaczniemy od przystawek.
– Tzatziki – jogurt, ogórek, czosnek, oliwa z oliwek.
– Tirokafteri – ostry ser feta z papryczką
– Fawa – pasta z grochu z cebulą
– Ntolmades – gołąbki z liści winogron z farszem z ryżu
– Cukinie smażone
– Melitzanosalata – pasta z bakłażana
– Grillowane warzywa w sosie balsamicznym
– Ser saganaki – smażony ser owczy
Do tego chleb bądź pita, bez którego grecka uczta nie istnieje.
Co dalej? Sałatki! Grecy mają ich duży wybór. Oczywiście najsmaczniejsza
– Xoriatiki – sałatka grecka/zwana wiejską. Odmiana tej sałatki to ntakos i pochodzi z Krety. Czym się różni? Spód wyłożony jest kruchym chlebem, a na wierzchu zamiast fety podawana jest mizithra czyli owczy ser.
Xoriatiki
Ntakos
– Xorta – jadalna „trawa”
– Najprostsza sałatka? Ogórek, pomidor i oliwa.
Zimą często w restauracjach podawana jest zupa z białej fasoli i oliwy. Poza tym można też zamówić zupę z ciecierzycy.
W daniach głównych też możecie wybierać. Wiele restauracji podaje wegetariańską mousakę (sos beszamelowy, bakłażan, ziemniaki). Gemista – typowe greckie danie jakim są pomidory i papryki faszerowane ryżem z przyprawami.
– Arakas czyli zielony groszek, marchewka i ziemniaki w sosie pomidorowym.
– Bakłażan faszerowany pomidorami i serem feta
– Briam– przez Nas często jedzony latem, kiedy jest gorąco, a warzywa są świeże. Co to takiego? Pieczone Bakłażany, kabaczki, papryki z piekarnika w sosie pomidorowym i z oliwą z oliwek
– Fasola czy okra w sosie pomidorowym podawna z fetą.
Poza tym owoce… Latem naprawdę jest ich tutaj pełno i warto zrobić sobie choćby sałatkę owocową – figi, opuncja, arbuz, melon, winogrona… Idealnie nadają się na deser i dopełnienie brzuszka :D.
Jeśli ktoś lubi może na deser zamówić jogurt z miodem – jak najbardziej wegetariański, a do tego bardzo dobry i zdrowy podwieczorek.
Mam nadzieję, że ułatwiłam wegetarianom wyjście do greckiej tawerny. Jak widać, Grecja jest idealna dla wszystkich. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, a mieszkańcy Ellady są zaliczani do jednego z najdłużej żyjących narodów na świecie. A to tylko jeden z pretekstów, dla których warto Grecję odwiedzić, prawda? 🙂
O innych greckich daniach i napojach możecie przeczytać tutaj:
Greckie jedzenie jest najlepsze na świecie. Zakochałam się w greckiej zupie cytrynowej, ale największym moim odkryciem jest wyciskana w domu, nie przemysłowo oliwa z Paros. Spotkałaś się może z kimś kto wozi ją do Polski? wiem, że tegoroczne zbiory dopiero się zaczynają, ale może za miesiąc, dwa…?