Kalispera Kochani! Ostatnio pomyślałam o spanakorizo. Wyszło przepyszne! Skorzystałam z przepisu od przystojnego i uzdolnionego kucharza.. I nie, nie jest to Mati , a Akis Petretzikis . Jeśli macie ochotę na szybki i pyszny obiad ze szpinakiem w roli głównej to przepis podaję poniżej.
– 1 cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa – sól, pieprz – szczypiorek (2) – koperek (pół pęczka) – szklanka białego wina – paczka ryżu – paczka szpinaku mrożonego lub świeży szpinak – sok z dwóch cytryn – skórka z dwóch cytryn – 0.5 litra bulionu warzywnego (lub wody)
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek dodajemy sól, pieprz i czekamy aż cebula nabierze koloru. Drobno kroimy szczypiorek i koperek i dodajemy do cebuli. Następnie wsypujemy ryż do garnka i podsmażamy 1-2 minuty, zalewamy winem. Jak wino wyparuje, dodajemy bulion i cały czas mieszamy przez 15 minut aż ryż spęcznieje. Szpinak przekładamy do miski i solimy, następnie ugniatamy go rękoma, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy do ryżu i gotujemy przez 4-5 minut. Jeśli nie ma wody w garnku to dolewamy ok. 100ml. Wlewamy sok z cytryny. Kroimy pozostały szczypiorek i koperek i dodajemy do garnka. Dodajemy startą skórkę z cytryn, trochę oliwy i wszystko razem mieszamy. Podajemy na ciepło z serem feta. Pyszny obiad w 15 minut gotowy!
Lubicie spanakorizo? A może nie mieliście okazji jeść? Kto z was wypróbuje przepis?
O tak! Ja kocham greckie jedzonko, nawet tak nieoczywiste polaczenie jak szpinak z ryzem! Jadlam czesto bedac w Grecji, ale w domu chyba by to nie przeszlo, moj maz miesozerca domagalby sie kawalka miesiwa.
O tak! Ja kocham greckie jedzonko, nawet tak nieoczywiste polaczenie jak szpinak z ryzem! Jadlam czesto bedac w Grecji, ale w domu chyba by to nie przeszlo, moj maz miesozerca domagalby sie kawalka miesiwa.