Dziś podaję przepis na króla greckich stołów, czyli tzatziki!
Składniki: – 1/2 ogórka – czosnek (w zależności jak intensywny smak chcecie, my dajemy 2 duże ząbki) – jogurt typu greckiego – oliwa z oliwek – ocet winny – sól – pieprz – koperek (opcjonalnie)
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Tajemnica, dzięki której tzatziki jest tak pyszne tkwi w tym, że startego ogórka zawija się w ręcznik i wyciska, by wycisnąć wodę. Następnie przekładamy go do miski, dodajemy jogurt (Ważne, żeby był gęsty), przeciśnięty czosnek, oliwę oraz ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodajemy pietruszkę, choć my nigdy tego nie robimy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Idealnie komponuje się z pitą, chlebem lub frytkami. A wy, z czym podajecie? Kto dzisiaj na obiad zaserwuje tzatziki?