Ostatnio na naszym stole bardzo często pojawiają się REWITHIA – CIECIERZYCA. To chyba najdłuższy obiad, który robiłam w swoim życiu… Potrzeba aż czterech godzin! Ale warto. Poniżej podaję przepis na ciecierzycę w wersji Matiego. Bardzo ważne!! Ciecierzycę trzeba namoczyć dzień wcześniej. My dodajemy łyżkę sody oczyszczonej.
PRODUKTY: – 250 gr ciecierzycy – 3 – 4 pomidorki koktajlowe lub jeden średni pomidor – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, rozmaryn, liść laurowy – 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Ustawiamy piekarnik na 170-180 stopni (ważne, żeby grzało z góry i z dołu). Odsączamy ciecierzycę i przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek, pokrojoną cebulę i pomidorki oraz przyprawy. Zalewamy wodą i dodajemy oliwę. Zakrywamy folią aluminiową lub wieczkiem od naczynia. Wstawiamy do piekarnika TYLKO na… 4 godziny . I gotowe! Idealnie smakuje z fetą… . Swoją drogą sałatka z ciecierzycą też jest przepyszna. Kto z Was lubi?