Papoutsakia – przepis
Kalispera Kochani!! W Grecji bardzo często i chętnie je się warzywa. Przygotować je można na wiele sposobów. Dziś podam Wam przepis na naszą wersję 'papoutsakia’ – bucików, czyli pieczonych bakłażanów faszerowanych mięsem. W innej wersji jest jeszcze sos beszamelowy, ale my z Matim dodajemy tylko ser.
Składniki:
– 3/4 bakłażany,
– pomidory świeże lub w puszce
– 0.5 kilo mięsa wołowego
– oliwa
– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, oregano, tymianek, cukier, cynamon, rozmaryn
Bakłażany nacinamy w kratkę. Posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.
W między czasie przygotujemy sos pomidorowy. Podsmażamy cebulę, czosnek. Dodajemy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano (ponoć tylko ja dodaje oregano, Mati tak twierdzi) Jak już się usmaży dodajemy pomidory. Sos również przyprawiamy. Mati dodaje cukier oraz cynamon, aby sos był bardziej słodki. Ale kazał mi napisać, że tylko zimą, bo latem w Grecji pomidory są tak słodkie, że nie potrzebują cukru.
Wszystko razem gotujemy ok. 30 minut.
Jeśli bakłażany są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i łyżeczką wyjmujemy nadmiar miąższu. Resztę ugniatamy uważając by nie zrobić żadnej dziury. Dodajemy farsz, posypujemy serem. U nas często jest to Mix – graviera i cheddar.
Mati kazał dodać, że nie poleca fety, bo się nie topi. Wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut i gotowe!
P. S. Zawsze jak pytam Matiego o przepis to podaje mi go nawet w najdrobniejszym szczególe, żeby Wam dobre danie wyszło. To się nazywa kucharz z powołania .
Smacznego! Kali oreksi!