Jedz po grecku – smaki Ellady. Co warto spróbować?
Grecka kuchnia jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Bardzo ciężko tutaj utrzymać dietę, bo praktycznie każde danie jest pyszne! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami daniami, które ja uwielbiam i które zamawiam bądź razem z Matim gotujemy. Mam nadzieję, że jesteście już po obiedzie, bo inaczej możecie zgłodnieć! Zaczynamy
-
Makaronia me thalassina – ostatnio numer 1 na mojej liście.. Makaron w sosie pomidorowym z owocami morza. Krewetki, Małże, kalmary… Czyli wszystko co uwielbiam podane na jednym talerzu. Pyszności!
-
Tirokafteri – na greckim stole zawsze musi pojawić się przystawka. U nas z Matim zazwyczaj jest to ser feta z ostrą papryczką. Z pitą lub chlebkiem smakuje wyśmienicie.
-
Kalamaria – kalmary to jedne z moich ulubionych owoców morza. Na początku często jadałam je smażone, teraz jednak uważam, że lepsze są grillowane.
-
Sardynki – zwłaszcza kiedy przygotuje je Mati w piekraniku w białym winie.. Z dodatkiem „ladolemono” – sosu z oliwy i cytryny.. Najlepsza rzecz na świecie.
-
Kolokithia Tiganita – Smażone cukinie idealnie zastępują frytki! Jeśli zamówicie jeszcze tzatziki… Nie ma lepszego połączenia
-
Krewetki z grilla – Jak mieszkałam w Polsce uwielbiałam lato, kiedy robiliśmy grilla. Tutaj mam go prawie cały czas! A do tego rozkochałam się w przygotowywanych na nim owocach morza.. Naprawdę, dużo lepiej smakują niż mięso.
-
Skordalia – Jestem fanką czosnku, dlatego każde danie, które ma go w sobie, po prostu uwielbiam. Poza tym pochodzę z Poznania, więc uwielbiam „pyry”! Dlatego sos z ziemniaków, czosnku i oliwy jest dla mnie strzałem w dziesiątkę!
-
Garides Saganaki – Jeszcze raz krewetki, tym razem z piekarnika w sosie pomidorowym i serem feta.. Mistrzostwo świata!
-
Tsipoura / Lavraki – Do momentu przyjazdu do Grecji z ryb jadałam tylko karpia na Wigilię. Tutaj poznałam prawdziwy smak ryby morskiej. Minimum raz w tygodniu Mati przygotowuje rybę z piekarnika. Najczęściej jest to dorada, ale też i labraks.
-
Gemista – Mati i jego mama przygotowują najpyszniejsze na świecie gemista – papryki i pomidory faszerowane ryżem, rodzynkami i przyprawami. Kiedy pojawią się na stole, nikt nie może im się oprzeć..