Tradycyjne dania Paros
Mieszkańcy Paros od wieków korzystali z darów, które dawała im natura. Dlatego najważniejsze w dzisiejszej kuchni są warzywa. Xorta – jadalne trawy, grzyby, kapary, oregano, bazylia, a w wiosce Lefkes nawet ślimaki! Mięso w przeszłości było towarem deficytowym i rzadko lądowało na stole. Wokół morze, dlatego też często ryby i owoce morza były motywem przewodnim posiłków. Dzięki zaradności i pomysłowości greckich Pań domu, dania które przygotowały zawsze były pełnowartościowe. Dzięki niekonwencjonalnym połączeniom stworzyły unikalne smaki. Dziś my możemy je naśladować i cieszyć nasze podniebienia. Poniżej podaję kilka tradycyjnych potraw, które koniecznie musicie spróbować będąc na Paros!
-
Ślimaki w sosie pomidorowym – o święcie ślimaków możecie przeczytać w tym wpisie.
-
Sałatka grecka z serem mizithra
-
Zielona fasola z sosem skordalia (ubite ziemniaki z czosnkiem, oliwą i octem)
-
Karfa – jadalnia zielenina, sezonowa, można jej spróbować najczęściej w kwietniu
-
Zupa z Ciecierzycy
-
Ryby – głównie makrela, płaszczka, dorada
-
Owoce morza – ośmiornice, krewetki, kalmary, małże
-
Jeżowiec
-
Okra w sosie pomidorowym z serem feta
-
Gouna – To sposób przyrządzenia ryby, który polega na obtoczeniu jej w soli i oregano, a następnie pozostawieniu na słońcu na kilka dni. Dopiero później zaczynamy grillowanie. Najczęściej przyrządzane ryby to Kolias, makrela czy pelanida.
Wpadli na niego rybacy, którzy podczas połowów nie mieli ze sobą lodówek. Dzięki takiemu przyrządzeniu mogły dotrwać do powrotu na ląd.
-
Rafiolia – słodki pierożek z serem mizithra, miodem, cynamonem
-
Suszone figi z sezamem