Do momentu przyjazdu na Paros nie myślałam, że w Grecji przysmakiem mogą być ślimaki! Dziadkowie Matiego kilka razy przygotowali nam je na obiad. Mati bardzo się nimi zajadał, ja stopniowo się do nich przekonywałam. Za to, kiedy dziadek zrobił nam skordalia (gęste pureee z ziemniaków, ubitego czosnku, oliwy i octu), cała miska była tylko moja :D. Nigdzie nie jadłam lepszych. Jednak prawowity mieszkaniec Lefkes idealnie dobiera składniki.
Ślimaki z sosem skordalia
Wyspy greckie mają to do siebie, że każda z nich może poszczycić się inną kulturą, zwyczajami, tradycjami i kuchnią. Specjalnością górskiej wioski Lefkes są ślimaki podawane z sosem skordalia. Oczywiście, można je też przyrządzić na kilka sposobów: na przykład w sosie pomidorowym czy gotowane z dodatkiem rozmarynu (ten przepis pochodzi z Krety, ponieważ wielu pierwszych mieszkańców wyspy przybyło właśnie stamtąd).
Ślimaki w sosie pomidorowym
Karawola, bo tak po grecku nazywają się ślimaki, są ukochanym daniem Lefkes i to do tego stopnia, że pozostali mieszkańcy wyspy zaczęli przezywać ich Karawolades – ślimakożercy! Oczywiście, mieszkańcy Lefkes nie tylko się nie obrazili, wręcz przeciwnie – poczuli dumę, że ich tak nazywają. Chcąc jeszcze bardziej pokazać swoją pasję do tego dania, ustanowili pierwszą sobotę po 15 sierpnia… Świętem Ślimaka. To, co się wtedy dzieje w wiosce, trzeba to po prostu przeżyć na własnej skórze. W tym dniu, na głównym parkingu nie ma ani jednego samochodu. Są za to stoły suto zastawione daniami. Główną potrawą są oczywiście ślimaki, skordalia i ciecierzyca. Wino leje się strumieniami, muzycy grają bez chwili wytchnienia, a mieszkańcy tańczą do utraty tchu.
Zabawa trwa do wczesnych godzin porannych. Jeśli wybieracie się na Paros, to postarajcie się wybrać datę, która pozwoli Wam wziąć udział w tym święcie. Naprawdę wieczór który jest pełen rozkoszy nie tylko dla duszy, ale też dla ciała i przede wszystkim… podniebienia! A jeśli nie traficie w tym dniu do Lefkes, nic straconego! W tawernach, w menu, jak najbardziej możecie zamówić ślimaki.
Życzę smacznego!