Wizyta w greckiej tawernie – przystawki
Przeglądając katalog w greckiej tawernie można dostać zawrotu głowy. Całą stronę zajmuje menu tylko z przystawkami! Dlaczego? Mieszkańcy Ellady chętnie sięgają po tzw. Mezedes, czyli przekąski. Słowo wywodzi się z języka perskiego i oznacza smak. Są to małe porcje, ponieważ nie mamy się nimi najeść. One dopiero mają „otworzyć nam apetyt”, w oczekiwaniu na danie główne.
Najbardziej znane w Polsce meze to tzatziki. Jednak uwierzcie mi, Grecja jest bogata w wiele innych smaków, które moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować! Dlatego w dzisiejszym poście postanowiłam opisać najważniejsze z nich. Mam nadzieję, że jesteście po śniadaniu, bo będzie można zgłodnieć! Zaczynamy:
– Tzatziki (gr. Τζατζίκι)– jogurt grecki, ogórek, czosnek, oliwa, ocet
– Tirokafteri / Tirosalata (gr. τυροκαυτερή, τυροσαλάτα) – ser feta z ostrą papryką
– Ntolmades (gr. ντολμάδες) – „gołąbki” z liści winogron z farszem z ryżu
– Melitzanosalata (gr. μελιτζανοσαλάτα) – dip z pieczonych bakłażanów. Idealny dodatek do mięs, ale też jako pasta do posmarowania chleba.
– ser saganaki (gr. σαγανάκι) – smażony twardy, owczy ser typu graviera/kefaloturi. Najlepiej smakuje polany sokiem z cytryny na ciepło
– Keftedes (gr. κεφτέδες) – coś na wzór kotlecików. Mogą być naprawdę różne – z pomidorów, z mięsem, z cukinią, z serem itd… Tak naprawdę wszystko zależy od regionu i humoru kucharza
– Oliwki (gr. ελιές)
– Fava (gr.Φάβα) – pasta z grochu podawana z oliwą z oliwek i cebulą
– Kolokithakia (gr. κολοκυθάκια)– cukinia obtoczona w mące i smażona na oliwie z oliwek
– Spanakopita/Tiropita (gr. σπανακόπιτα/ τυρόπιτα) – Grecy zazwyczaj jedzą je na śniadanie, jednak w niektórych restauracjach możecie na przystawkę zamówić nieduże kawałki pity z farszem np. z sera, szpinaku, kurczaka…
– Pasturmadopitakia (gr. Παστουρμαδοπιτάκια) – pita z suszoną wołowiną
– Mpugiourdi (gr. μπουγιουρντί) – Zazwyczaj dodaje się greckie sery, pokrojone pomidory, cebule, ostrą paprykę, oliwę, pieprz, oregano.
– Feta (gr. φέτα) – ser owczy zapiekany w piekarniku z pomidorami i ziołami
– Skordalia (gr. σκορδαλιά) – gęsty sos z ubitych ziemniaków, czosnku, oliwy
– Sałatka grecka (gr. χωριάτικη) – po tzatziki, druga najbardziej znana przystawka. Co wchodzi w jej skład? Na pewno nie sałata! Pomidor, ogórek, cebula, oliwki, kapary, papryka, feta, oliwa z oliwek i oregano.
– Ntako (gr. ντάκος) – Sałatka, której podstawą jest kruchy chleb, świeże pomidory, oliwa z oliwek oraz ser: ksinomizithra lub feta.
-Xorta – jadalna „trawa”. Niech nazwa Was nie przeraża, to danie jest naprawdę bardzo dobre! Podawane polane sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
– Buraczki – pocięte w grubsze kawałki, polane oliwą z oliwek, czasem z dodatkiem sosu jogurtowego
– Ośmiornica (gr. χταπόδι) – najczęściej grillowana, ale czasem można też dostać w zalewie octowej lub winnej
– Gavros marinatos (gr. γαύρος μαρινάτος). Sardynka Europejska. Zazwyczaj podawana w zalewie z oliwy, octu, soli, czosnku i ostrej papryczki. Gavros może być podany w innej formie – παστος czyli gavros zaprawiony w soli. Przed podaniem obmywa się sól i polewa sokiem z cytryny oraz oliwą
– Sardela (gr. σαρδέλα) czyli Sardynka europejska – zazwyczaj podawana grillowana lub z piekarnika
– Maridaki / Atherina / Gopaki (gr. μαριδάκι/αθερίνα/γοπάκι) – małe rybki, które najczęściej smaży się na oliwie obtoczone wcześniej w mące. Pamiętajcie, żeby polać je sokiem z cytryny przed zjedzeniem!
– Taramosalata (gr. ταραμοσαλάτα)– pasta z ikry rybiej
Wszystkie te przystawki zazwyczaj podaje się z chlebem lub pitą, która na stół dociera jako pierwsza, często nawet przed napojami! Grecy nie potrafią zjeść obiadu bez chleba. Pojawia się zawsze, i w tawernie, i w domu. Często wprowadza Nas to w zaskoczenie, bo przecież chleba nie zamawialiśmy, a jednak został nam przyniesiony. To tyle jeśli chodzi o przystawki. Których z nich próbowaliście, a które jeszcze przed Wami?
Jeśli ktoś z Was ma ochotę poznać inne smaki Grecji, to zapraszam do innych wpisów:
Greckie alkohole
Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza
Ja bardzo lubie kuchnie grecka i nie mogie potwierdzic ze jest uboga w rodzaju dan.Jest ich wiele i sa smaczne.Jednak nawet mnie zdaza sie nie siegac po wszystkie bo nie wszystko przypada mi do smaku.W naszej rodzinnej kuchni tez sa potrawy ktore nam nie smakuja.Zanim ktos stwierdzi ze grecka kuchnia jest nie smaczna to nich najpierw sprobuje wszystkiego w dobrych restauracjach i tawernach.Potem niech osadzi.W zeszlym roku w Atenach trafilam na tawerne jak i imbis, ktore nie byly prowadzony przez Grekow tylko Albanow i Arabow.Wszyscy oni sa do siebie bardzo podobni i trudno odroznic.My tej roznicy nie widzimy i jestesmy pewni ze jedlismy u Greka.Pozdrawiam.